2000 TL ve Üzeri Alışverişinize %20 İndirim! Alışverişe Başla

Hakiki Bal Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

25-01-2023 06:07
Hakiki Bal Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Hakiki bal nedir ve bir balın hakiki olduğunu nasıl anlarım diye düşünüyorsanız içeriği sonuna kadar okumayı ihmal etmeyin. Özellikle de günümüzde sahte bal üreticilerinin artması ile birlikte bal alırken şüpheye düşmeniz oldukça doğaldır. Üstelik bir balın hakiki olup olmadığı anlamak bilmeyen insanlar için zor olabilir. Çünkü sahte bal ile hakiki bal arasında ufak farklar vardır ve bunları mutlaka bilmek gerekir. Bu yazımızda hakiki bal nasıl olmalı ve nasıl ayırt etmeliyiz konularından bahsedeceğiz.

Hakiki Bal Fiyatı Ne Kadar?

Hakiki bal fiyatı ne kadar diye soracak olursanız bu balın türüne göre değişkenlik gösterebilir. Doğada bulunan yüzlerce hatta binlerce bal türü vardır. Bunların hepsi farklı çiçeklerden toplanan nektarlar ile elde edilir. Kimisinin üretimi 3 hafta sürerken, kimisinin üretimi ise daha uzun sürebiliyor. Bu durum da elbette ki fiyatlara yansıyor. Hakiki balın fiyatını belirleyen bir başka unsur ise hangi çiçekten yapılıyor oluşudur. Doğada nadir bulunan bir çiçek ise fiyatı diğer ballara göre daha fazla olabilir.

hakiki bal

Hakiki Bal Özellikleri Nelerdir?

Hakiki bal özellikleri nelerdir sorumuza gelelim. Öncelikle hakiki bal mutlaka katkı maddesi içermemiş olmalıdır. Bunu elbette ki ilk baktığınız zaman anlamayabilirsiniz. İçeriğini incelemek oldukça önemlidir. Katkı maddeli ballar diğerlerine göre kokulu olabiliyor, gerçek balın kokusu çok nadir olur. Bunun dışında hakiki balı sahte ballardan ayıran en büyük özellik kristalize olma özelliğidir. Hakiki bal soğuk bir ortamda donar ve bu oldukça normal bir durumdur. Bunun dışında sıvı ile karıştırdığınızda bal hemen değil de yavaşça çözünüyorsa bu da bir hakiki olduğunun göstergesidir. Birkaç deney ile bunu anlamak mümkündür.

Hakiki Bal Kilosu Ne Kadar?

Hakiki balın kilosu ne kadar diye düşünüyorsanız her balın fiyatının aynı olduğunu söylemek doğru olmaz. Balların üretim koşulları ve süreleri farklıdır. Bu yüzden bu durum fiyatlara da yansır. Fakat şunu söylemek gerekiyor ki hakiki bal sahte ballara göre her zaman daha pahalı olacaktır. Kilosunu 100 TL’den aldığınız bir balın hakiki olduğunu beklemeniz doğru değildir. Bal kimi zaman zor şartlar ile elde edilen bir ürün olduğu için ederi bundan çok daha fazla olacaktır. Ucuz diye bal almamak oldukça önemlidir. Ucuz olan balları tercih ederseniz bu durum sağlığınızı etkileyecek boyutlara ulaşabilir.

Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır?

Hakiki bal nasıl anlaşılır peki? Şimdi de biraz hakiki balın özelliklerinden bahsedelim. İlk olarak balın akışkan kıvamından bahsedelim. Balı bir kaşık yardımı ile alın ve akışkanlığını test edin. Eğer kesik değil de dümdüz bir kıvamda akıyorsa bu hakiki olduğunun göstergesi olabilir. Bunun dışında bal yanıcı bir besindir. Kibrit ile yakmayı deneyin, eğer yanıyorsa hakiki olduğunun bir göstergesi de bu olacaktır. Bunun dışında balın damakta kalan bir lezzeti vardır. Lezzeti hemen kayboluyorsa bu da balın sahte olduğunu bizlere gösterebilir.

Hakiki Balın Akışkanlığı Nasıl Olmalı?

Hakiki balın sahte baldan farklı özelliklerinden biri de akışkanlığıdır. Zira kaşıkla alınan bal, kavanozdan zor ayrılıyorsa ve uzuyorsa hakiki baldır. Ancak sahte bal kesik kesik akar. Baldaki akışkanlığı sağlayan şey ise kıvamıdır. Hakiki balın kıvamı yoğun olmalıdır. Kolay kolay erimeyen ve akmayan kıvama sahip olduğu için sahte ballardan ayırt edilebilir. Ayrıca bir bardak su veya süte bir kaşık bal koyarak da bu test yapılabilir. Bu sıvıların içine atılan bal uzun süre erimediyse hakiki baldır. Dolayısıyla kıvam ve akıcılık sahte ve hakiki bal arasındaki farkı ortaya koyan unsurlardır.

Orjinal balın rengi nasıl olur?

Hakiki ve sahte bal arasında renk faktörü tam olarak belirleyici değildir. Çünkü bazı çiçeklerden elde edilen ballar daha koyu renkli veya açık renkli olabilir.

Hakiki balın tadı nasıl olur?

Hakiki balın tadı genelde hafif olur. Bu nedenle şerbet kadar tatlı olan bal ürünlerinin sahte olması muhtemeldir.

Bal neden dolaba konmaz?

Balın raf ömrü uzun olmasına rağmen dolaba konması şart değildir. Hatta dolapta saklandığında daha kısa sürede kristalize olacaktır.

 

Hemen Toros Dağı Bal Yeni Hasat Çam Balı satın alın!

Sınırlı üretim Doğal Bal ürünlerine göz atmak için ziyaret edin!

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.