2000 TL ve Üzeri Alışverişinize %20 İndirim! Alışverişe Başla

Süzme Bal İle Petek Bal Arasındaki Farklar

02-12-2022 11:22
Süzme Bal İle Petek Bal Arasındaki Farklar

Süzme bal ile petek bal arasındaki farkları anlayabilmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek gerekir. Bazen süzme bal mı yoksa petek bal mı tercih etmemiz gerektiği konusunda emin olmayabiliriz. Bu durumda ikisini de ayrı ayrı incelemek isteyebilirsiniz. Bu yazımızda her iki bal hakkında biraz bilgi veriyor olacağız. Aynı zamanda petek ve süzme balı birbirinden ayıran özellikleri de inceleyeceğiz.

suzme bal mi petek bal mi

Petek Bal İle Süzme Bal Nasıl Olur?

Arılar ürettikleri balları kovanlarındaki peteklerde depolarlar. Bu balın peteklerde bulunduğu formuna ise petek bal denir. Petek balın ise üzerinde bulunan kalkandan sıyrılıp süzülmesi ve ayrıştırılması ile elde edilen bala ise süzme bal denir. İki balı birbirinden ayıran en temel özellik budur. Her iki bal da son derece sağlıklı ve yararlı bal çeşitleridir.

Süzme Bal ile Petek Balı Birbirinden Ayıran Özellikler Nelerdir?

Her iki balın da kendisine has özellikleri bulunur. En büyük fark ise kalite kontrolünden geçmektedir. Bu kalite kontrolleri laboratuvarlarda yapılmaktadır. Süzme balın kontrolü petek bala göre çok daha basittir. Homojen bir karışım olduğu için tek seferde orjinal olup olmadığı anlaşılabilir. Petek balların formu süzme ballara göre daha yoğun olduğu için testleri daha kapsamlıdır. Bu iki bal arasındaki en temel fark ise arıcılıkta uygulanan ilaçlamalardır. Petek balında ilaçlar peteklere uygulanırken, süzme ballarda ise filtreleme yönteminde ilaç analizi yapmak daha zor bir hale gelir.

Kaliteli Balın Rengi Nasıl Olur?

Kaliteli ve hakiki balların renginin bir tık daha koyu olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında kokusu da rengi kadar önemli bir konudur. Çok keskin kokulu olan ballarda tatlandırıcı ya da fazla aroma kullanılmış olabilir. Orjinal formda olan bir balın kokusunun hafif olması muhtemeldir. Bunun dışında her bal türünün kendine has kokusu ve rengi olduğunu da hatırlatmak gerekir.

petek bal ile suzme bal

 

Bal Analizinin Önemi Nedir?

Bal insan sağlığı için oldukça önemli bir besindir. Bu kadar faydalı bir gıda olması yüzünden sahte üretimi de yaygınlaşmıştır. Piyasada artık çok fazla sahte bal üreten firma bulunmaktadır. Bu yüzden bal analizinin önemi oldukça büyüktür. Uzman ve tecrübeli bal üreticilerinin ürettiği balları almanız tavsiye edilmektedir. Toros Dağ Bal firması olarak yıllardır hakiki ve kaliteli balları üretmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Petek ve Süzme Balın Biçimleri Farklıdır

Bu iki bal da farklı formlarda satışa çıkarılmaktadır. Petek balı arıların kovan içerisinde balları depoladıkları peteklerin üzerindedir. Herhangi bir işleme tabi tutulmadan bu ballar petek üzerinde satılır. Süzme bal ise aynı balın üzerindeki tabakanın kaldırılması ve süzülmesi ile ortaya çıkan baldır. Bu iki balın en büyük farkı ise biçimlerinin bu şekilde farklı olmasıdır.

Süzme Bal Mı Yoksa Petek Bal Mı Daha Doğaldır?

Her iki balın da birbirinden lezzetli ve faydalı olduğunu söylemek gerekir. Genelde petek balın daha doğal olduğu düşünülse de bu düşüncenin doğru olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü süzme bal da balın üzerindeki tabakaların ortadan kaldırılması ile ortaya çıkan bir baldır. Aslında üzerinde herhangi bir kimyasal işlem yapılmaz. Bu yüzden her iki bal da aynı zamanda doğal ürünlerdir.

Petek ve Süzme Balın Biçimleri Farklıdır
Petek bal ve süzme bal arasında bazı tüketim farklılıklarından bahsedilebilir. Petek bal, katı bir kıvama sahip olduğu için kaymak, tereyağı ve reçel gibi besinlerle yenilebilir. Diğer yandan süzme balın tüketim şekli daha geniştir. Şerbet, tatlı, marinasyon, salata sosu ve özel soslarda kullanılan bir bal ürünüdür. Aynı zamanda süzme bal ürünleri cilt maskelerinde de kullanılabilir.

Petek bal mı süzme bal mı tercih edilmeli?

Petek bal ve süzme bal arasında tercih, kişinin kendi damak tadına göre belirlenir. Her iki bal da doğal olduğu için herhangi biri tercih edilebilir.

Süzme bal sağlıklı mı?

Süzme bal, doğal vitamin, enzim ve mineral içerdiği için sağlıklı bir bal ürünüdür. Günlük tüketime uygun olan bu bal ürününü birçok farklı şekilde tüketebilirsiniz.

Süzme bal ve petek bal tatları farklı mı?

Süzme bal ve petek balın tatları aynıdır. İki bal arasındaki fark yapısıdır. Biri katı formdayken diğeri de daha sıvı kıvama sahiptir.

Makale hoşunuza gittiyse blog sitemizi ziyaret edebilirsiniz; torosdagihoney.com

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.