2000 TL ve Üzeri Alışverişinize %20 İndirim! Alışverişe Başla

Prolin Nedir? Balda Prolin Değeri Kaç Olmalı?

23-12-2022 10:47
Prolin Nedir? Balda Prolin Değeri Kaç Olmalı?
Prolin nedir diye merak ediyorsanız bal içerisinde bulunan bu besin değerini sizlere biraz anlatalım. Bal tüketen ve seven insanlar mutlaka hayatlarında bir kez prolini duymuştur. Balın kalitesini değerlendirmek için pek çok besin vardır ve prolin de bunlardan birisidir. Tükettiğiniz balın ne kadar orijinal ve kaliteli olduğunu anlamak için içerisinde bulunan prolin miktarına bakmak isteyebilirsiniz. Peki baldaki prolin miktarı ne kadar olmalıdır?

Prolin Nedir?

Prolin nedir, sorusuna yanıt verelim. Proteinlerin yapıtaşını oluşturan aminoasitlerden birisidir. Protein içerisinde yaklaşık 20 tane aminoasit bulunmaktadır. Balda az da olsa protein bulunmaktadır fakat aminoasit açısından zengin bir besindir. Bu yüzden prolin değeri de yüksektir. Balda genel olarak 17 tane aminoasit bulunur diyebiliriz, yapısına göre bu sayı değişkenlik gösterebilir. En çok bulunan aminoasit ise prolindir. Balda bulunan prolin değeri bitki nektarları ve arı enzimlerinden sağlandığı için oldukça doğal olduğu bilinmektedir.




Prolin Ne İşe Yarar?

Prolin ne işe yarar kısmına gelecek olursak aminoasitlerin faydasından bahsedelim. Aminoasitler insan vücudu için oldukça önemli besin değerleridir. Özellikle de kan damarlarını koruyarak eklem sağlığını iyileştirdiği bilinmektedir. Pek çok hastalıklara karşı da aminoasitlerin büyük ölçüde katkısı olduğunu bilmekteyiz. Aynı zamanda prolin gibi aminoasitler kolajen üretimine de yardımcı olmaktadır. Bu yüzden vücudumuz için oldukça önemlidir. Bal da yüksek oranda bulunduğu için hakiki ve organik balları tüketmek sağlığımız için önemlidir.

Balda Prolin Nedir?

Balda prolin nedir diye soracak olursanız bunun proteinin ufak bir yapı taşı olduğunu söyleyelim. Proteinin önemli bir değeri olan prolin, organik ve hakiki ballarda mevcut olan bir besin değeridir. Balın kalitesini de prolin değerinden anlamak mümkündür. Kaliteli bir balda prolin sayısı önemlidir. Aynı zamanda prolini yapay yollarla dışarıdan sağlamanın mümkün olmadığı da kanıtlanmış bir bilgidir. Yani organik bir baldan alacağınız çok fazla önemli besin değeri var diyebiliriz.
 
prolin nedir

Prolin Değeri Kaç Olmalıdır?

Hakiki bir balda olması gereken prolin değeri yaklaşık olarak 300 mg/kg’'dır. Fakat bu değer balın üretildiği bitkiye göre değişkenlik gösterebilir. Bitkilerde ve nektarlarında bulunan prolin değeri farklı olabilir. Bu durum da üretilen bala yansır. Prolin değerinin yüksek olması için mutlaka hakiki ve orijinal balları tüketmek önemlidir. Toros Dağı Bal firması olarak son derece doğal yöntemlerle üretimini sağladığımız ballarda da bol miktarda prolin bulunduğunu söyleyebiliriz. Hemen şimdi bal ve diğer arı ürünlerimize göz atarak organik lezzetleri deneyebilirsiniz.

Kaliteli Bal Nasıl Olmalıdır?

Kaliteli bal mutlaka doğal yöntemlerle üretilmelidir. Katkı maddesi ve tatlandırıcılar eklendiği zaman bir baldan doğallık beklemek doğru olmaz. Balın doğal ortamlarda ve doğal ortamlarda beslenen arılar tarafından yapılıyor olması oldukça önemlidir. Toros Dağı Bal olarak bizler uzun yıllardır Toroslar’da en kaliteli balları üretmekteyiz. Siz de muhteşem ballarımızın tadına bakmak için hemen şimdi indirimli bir şekilde ürünlerimizi satın alabilirsiniz.

Balda Prolin Değeri Neden Önemli?

Balda prolin değerinin önemi büyüktür. Balın kalitesi tadı, rengi ve koku ile ölçülemez. Bu nedenle laboratuvarlarda incelenmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Balın analiz sürecinde prolin değeri ölçülür ve eğer yüksekse besleyiciliği fazladır. Özellikle baldaki aminoasitlerin değerini ölçen bu süreç, kalitesini ve doğallığını belirler. Prolin, doğal bir madde olduğu için yapay olarak sağlanamaz. Bu nedenle analizli bal ürünlerinde tespit edilen prolin değeri ile doğallığını da ölçebilirsiniz.

Prolin değeri en yüksek bal hangisi?

Prolin değeri Türk Gıda Kodeksine göre en yüksek 300 mg/kg’dır. Bu değer, bitkinin kaynağına göre değiştiği için her bal ürününde de farklılık gösterir. Ancak prolin değeri en yüksek bal ürünleri arasında narenciye balı, lavanta balı ve ıhlamur balı vardır.

Prolin değeri nasıl ölçülür?

Prolin değeri, özel gıda laboratuvarlarında belirli cihaz ve ekipmanlar kullanılarak ölçülür. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) cihazı kullanılarak ölçüldüğü için gıda mühendisleri tarafından tespit edilir.

Balın kalitesi prolin değeri ile ilişkili mi?

Prolin değeri balın hem kalitesini hem de doğallığını yansıtan bir ölçüttür.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.