2000 TL ve Üzeri Alışverişinize %20 İndirim! Alışverişe Başla

Polifloralı Bal Nedir?

13-07-2023 14:32
Polifloralı Bal Nedir?

Polifloralı bal nedir sorusu basit bir yanıtı içermektedir. Çoklu anlamına gelen poli ve çiçek anlamına gelen flora birleşiminden poliflora kelimesi türetilmiştir. Bu kelime temelde çoklu çiçek anlamına gelmektedir. Polifloralı bal ise, farklı çiçeklerden üretilen balı ifade etmektedir. Türkiye’nin iklim örtüsü pek çok bitkiden oluştuğu için polifloralı bal üretimi için elverişlidir. Peki bu bal türünü diğerlerinden ayıran özellikler nedir ve faydaları nelerdir? Polifloralı bal hakkında kapsamlı bilgilere sahip olmak için bu içeriği okumaya devam edebilirsiniz.

poliflorali bal ozellikleri

Polifloralı Bal Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Polifloralı bal nedir söz konusu olduğunda bu bal türünün özellikleri bilinmelidir. Öncelikle polifloralı bal, diğer pek çok bal türü gibi tek çiçekten üretilmez. Üretiminde arılar, birden fazla nektar alarak bala dönüştürür. Dolayısıyla çeşitli bitkilerden üretilen harmanlanmış bir bal türüdür. Polifloralı balın öne çıkan özellikleri şu şekildedir:

· Hafif tatlı ve meyvemsi notalardan oluşan bir tadı vardır.

· Elde edildiği bitkilerin rengini yansıtır.

· Tadı, mevsim geçişlerinde baskın olabilir.

· Birden fazla endemik çiçeklerin yetiştiği yüksek rakımlı bölgelerde üretilmektedir.

· Çoklu çiçekten üretildiği için kendine özgü bir tadı vardır.

· Birden fazla çiçekten üretildiği için zengin polifenol içeriğine sahiptir. Bu nedenle rengi diğer ballardan daha koyu, kırmızımsı ve kahverengimsi olabilir.

· İçeriğinin yoğun ve çeşitli olması diğer ballardan ayıran bir özelliğidir.

Polifloralı Bal Nasıl Üretilmektedir?

Polifloral bal türleri, farklı çiçeklerden üretildiği için monofloral ballardan farklıdır. Polifloral ballar aynı zamanda yabani kır çiçeği balı olarak da bilinmektedir. Bu bal türü üretilirken yüksek rakımlı bölgeler tercih edilmektedir. Zira bu bölgeler, endemik bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengindir.

Toros Dağı’nın en yüksek bölgelerinde özenle üretilen polifloralı bal türleri eşsiz bir lezzetle sunulmaktadır. İşçi arılar için en zengin bitki çeşitliliğinin olduğu bu bölgelere arı kovanları yerleştirilerek bal üretimine başlanmaktadır. Arılar, belirli sürelerde bu bölgelerdeki çiçeklerden nektar toplayarak polifloralı bal yapar. Arılar tarafından yapılan nektar işleme sürecinden sonra kovan bakımı yapılır ve en sonunda bal hasadı gerçekleşir. Bu aşamadan sonra ise tüketicilere sunulmak üzere uygun şekilde bal ürünleri hazırlanır.

Polifloralı Bal Faydaları

Çok çiçekli bal olarak adlandırılan polifloralı bal, birçok potansiyel faydaya sahiptir. Zira bu bal türü Toros Dağı Bal tarafından doğal olarak üretildiği için zengin içeriği vardır. Polifloralı bal faydaları genel olarak şunlardır:

· A, B, C, D ve E vitaminlerini içerdiği için değerli ve temiz içeriğe sahiptir.

· İçeriğindeki prolin proteini de sağlık açısından olumlu etkiler sunmaktadır.

· Çoklu çiçeklerden üretildiği için lezzeti üst seviyeye çıkar. Aynı zamanda potansiyel faydaları daha da etkilidir.

· Vücuda enerji verir ve özellikle de mevsimsel hastalıkların önüne geçmede yardımcıdır.

· Çocukların kemik ve kas gelişimine etkisi olduğu bilinmektedir.

· Kalsiyum ve demir açısından destek sağladığı için kemik ağrılarını da azaltabilir.

· Diğer ballar gibi bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkiye sahiptir.

Polifloralı Bal Nasıl Tüketilir?

Polifloralı bal nasıl tüketilir sorusunun yanıtı oldukça basittir. Tüketimi tıpkı diğer süzme bal ürünleri gibidir. Bu bal türünü ister kahvaltıda ister akşam ılık bir sütle karıştırarak tüketebilirsiniz. Kış aylarında dilerseniz ılık bir su ya da bitki çayının içine de karıştırıp içebilirsiniz. Lezzetli bir aromaya sahip olduğu için tatlandırıcı olarak da kullanabilirsiniz. Doğal ve lezzetli bir bal olan polifloralı balı dilediğiniz şekilde tüketmeniz mümkündür. Ancak yaş, yaşam rutini ve hastalık faktörlerine bağlı olarak belirli ölçülerde tüketilmesi önerilmektedir.

Polifloralı ve Monofloralı Bal Arasındaki Fark Nedir?

Polifloralı ve monofloralı bal ürünleri arasında belirgin farklar vardır. Polifloralı ballar çoklu çiçeklerden elde edilir, diğeri ise tek çiçekten üretilir. Dolayısıyla balın rengi, tadı ve dokusu farklılık gösterir. Tek çiçekten üretilen ballar genelde kaynak bitkinin özelliklerini taşır. Daha çok yumuşak ve çiçeksi bir tadı oluşur ve rengi açıktır. Çoklu çiçeklerden elde edilen ürünler zengin polifenol içerir. Buna bağlı olrarak kahverengi-kırmızımsı gibi daha koyu renge sahiptirler. Ayrıca daha yoğun meyvemsi bir tada sahip olduğundan farklı lezzet notaları sunar. Dolayısıyla polifloralı ballar tat bakımından daha keskin ve güçlüdür.

Monofloralı ballar nelerdir?

Monofloralı ballar tek çiçekten elde edilen ürünler olduğundan tadı ve lezzeti içerdiği kaynağından gelir. Örneğin lavanta balı ve kestane balı monofloralı ballardandır.

Polifloralı ballar nelerdir?

Polifloralı ballar birçok çiçekten elde edilmesiyle oluşturulur. Süzme çiçek balı ve dağlık bölgede üretilen tüm ürünler buna örnektir.

Monofloralı mı polifloralı bal mı daha sağlıklı?

Monofloralı ve polifloralı bal ürünleri arasında birçok fark olsa da doğal kaynaktan elde edildiklerinden ikisi de faydalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.