2000 TL ve Üzeri Alışverişinize %20 İndirim! Alışverişe Başla

Lavanta Çiçeği Nedir ve Özellikler Nelerdir?

29-12-2022 16:47
Lavanta Çiçeği Nedir ve Özellikler Nelerdir?

Lavanta çiçeği nedir diye araştırıyorsanız bu içeriği kesinlikle okumalısınız. İnanılmaz güzel bir kokuya sahip olan bu çiçek, evde en çok yetiştirilen çiçeklerden birisi olarak biliniyor. Aynı zamanda bakımı da oldukça kolay olduğu için herkesin tercih ettiği özel bir çiçek. Faydaları da bir o kadar fazla diyebiliriz. Çok çeşitli olan bu çiçek uzun yıllar boyu sizlerle kalabilir. Üstelik diğer çiçeklerle de bir araya gelince harika bir kombinasyon haline geliyor. O halde gelin size lavanta hakkında bilmeniz gerekenleri anlatalım.

 

Lavanta Çiçeği Nedir?

Lavanta çiçeği nedir sorusuna ilk olarak yapısını anlatarak cevap verelim. Yaklaşım 30 ile 80 cm arasında olan bu bitki mor renklidir. Mor renkli olanları yaygın olsa da kimi zaman nadiren başka renkli lavantalar da yetişebilir. Mor ve lila arasında bir rengi olduğu için halk arasında bu renk lavanta rengi ile de bilinmektedir. Yaprakları gümüş renklidir, karanlıkta bile parlayabilir. Aynı zamanda bu çiçeğin yapraklarından yağ da elde edilmektedir. Lavanta yağının da kullanımı oldukça geniştir. Sadece yağ değil, lavanta çiçeğinden bal da üretilmektedir.

 

Lavanta Çiçeği Faydaları

Lavanta çiçeği faydaları oldukça fazladır diyebiliriz. Bu çiçeğin her formu sizlere fayda sağlayacaktır. İster lavanta yağı isterseniz de lavanta balını tüketin, insan sağlığı için önemli besin değerleri içermektedir. Lavanta çiçeği ağrı yatıştırıcı bir çiçek olarak bilinmektedir. Başta diş olmak üzere baş ağrılarına da iyi gelmektedir. Aynı zamanda kozmetik sektöründe de sık kullanılan bu çiçek, saç ve cilt sağlığına da iyi gelmektedir. Bunun dışında uykusuzluk ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlara da iyi gelmektedir.

Lavanta Çiçeği Bakımı

Lavanta çiçeği bakımı diğer çiçeklere göre çok daha basittir. Sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için toprağın cinsi oldukça önemlidir. Toprağın mutlaka alkali kriterlere uyması gerekmektedir. Eğer kullandığınız toprak asitli bir toprak ise toprağa kireç ekleyerek alkali elde edebilirsiniz. Bunun dışında kullanacağınız saksı da önemlidir. Saksının alt tabakasının drenajının iyi olması gerekmektedir. Kumlu bir toprak kullanabilir ve drenajı dengeleyebilirsiniz. Bu sayede kumlar ile sun alt tabakaya ulaşmamış olur.

 

Lavanta Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?

Lavanta çiçeğini düzenli aralıklarla sulamak çok önemlidir. Sıcak yaz aylarında haftada 1 ile 2 kez sulamak gerekmektedir. Soğuk zamanlarda ise sulamayı daha aza indirmelisiniz. Sularken en çok dikkat etmeniz gereken husus suyun çiçeklere değmemesidir. Aksi durumda çiçeklerde mantar üreyebilir. Mutlaka kökünü sulamak gerekmektedir. Düzenli aralıkla sulandığı sürece lavanta çiçeğinin ömrü de bir o kadar uzun olacaktır.

Lavanta Çiçeği Ne İşe Yarar?

 

Lavanta çiçeği ne işe yarar diye düşünüyorsanız mucizevi faydalarına bir göz atalım. Bu çiçek inanılmaz kokmasının dışında insan sağlığına da çok fazla faydası bulunan bir çiçektir. Özellikle de kronik baş ağrısı çekenlerin ağrılarını dindirmek için birebirdir. Bunun dışında uyku apnesi ya da uykusuzluk problemleri çeken kişilerin problemlerini de gidermesi ile bilinmektedir. Aynı zamanda lavanta çayı mide problemlerine de iyi gelerek gaz ve şişkinlik gibi durumları da ortadan kaldırır. Ve en önemlisi lavanta çiçeğinin nektarlarından arılar harika doğal bal üretirler!

Haftanın en çok satan balı Petek Bal a hemen göz at!

Hemen Yaban Mersini Nedir adlı blog yazımızı okumaya başlayın!


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.