2000 TL ve Üzeri Alışverişinize %20 İndirim! Alışverişe Başla

Kekik Çayı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

02-03-2023 11:18
Kekik Çayı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Kekik çayı nedir, faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır şeklinde birçok soru merak ediliyor. Yıllardan beri antiviral etkisiyle birçok iyileştirmede kullanılan kekik, ballıbabagiller bitki ailesindendir. Türkiye’de yetiştirilmesi elverişli olan bu bitki birçok faydalı özelliğe sahiptir. Genelde baharat olarak kullanılan kekik aynı zamanda bir bitki çayı olarak da tüketilebilmektedir. Eşsiz tadıyla birçok yemeğe eşlik eden bu bitki, çay olarak da kişiye birçok fayda sağlar. Dolayısıyla özellikle de bazı faydalarıyla öne çıkan kekik çayı pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. 

Kekik Çayı Nedir?

Kekik çayı, kekik yapraklarıyla demlendikten sonra tüketilen faydalı bir bitki içeceğidir. Kuru ya da taze yapraklarıyla hazırlanabilen bu bitki çayının düzenli aralıklarla tüketilmesi önerilir. Aromatik tadıyla eşsiz bir bitki çayı olan kekik çayının sayısız faydası vardır. Antiviral özelliğe sahip olduğu için özellikle de enfeksiyonel sağlık problemlerine yardımcı bir tedavi kaynağıdır. Virüs ve bakterilere karşı savaştığı için hastalıklara karşı etkili bir takviyedir. Ancak kekik çayının faydaları sadece bunlarla da sınırlı değil.

Kekik Çayı Faydaları Nelerdir?

Antioksidan deposu olarak tanımlanabilen kekik çayı, insan sağlığı için mucizevi bir şifa kaynağıdır. Bu noktada kekik çayı faydaları nelerdir konusuna değinmek gerekiyor. Mikroorganizmalara karşı vücudun korunmasını sağlayarak bazı sağlık sorunlarının önüne geçer. Ancak sadece bunlarla da sınırlı olmadığı için diğer faydalarını da unutmamak gerek. Kekik çayının sağlığa faydaları aşağıda verilmiştir:

· Lutein, naringenin ve zeaksantin antioksidanları sayesinde vücudu hastalıklara karşı korur. Ayrıca bu içerikler vücuttaki yaşlanmaya karşı da etkilidir.

· İçeriğindeki karvakrol bileşiği sayesinde sinirleri yatıştırarak sakinleştirici bir etki ortaya koyar.

· Spazm azaltan etkisiyle regl ağrılarını önemli ölçüde hafifletir.

· Sindirim sisteminin işleyişinde de önemli bir rolü olan kekik çayı aynı zamanda hazımsızlık sorununun önüne geçer. Antimikrobiyal etkisiyle bağırsaktaki sağlığı da korur.

· Solunum enfeksiyonlarına karşı etkili olup öksürüğün dindirilmesini sağlar. Göğüs tıkanıklığını önlediği için de astım ve bronşit için tüketilmesi fayda sağlar. Ayrıca boğaz ağrısına da iyi gelerek boğazda oluşan enfeksiyonları öldürmeye yardımcıdır.

· Antibakteriyel ve virüse karşı etkili olduğu için antibiyotik görevi görür. Özellikle de zona, hepatit, barr, Herpes ve grip virüslerinden vücudu korur.

· Nörolojik etkileri de bulunan kekik çayı baş ağrılarını dindirir ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur.

· Sindirim sistemine olan faydalarıyla metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımında etkilidir. Böylece kilo vermeye yardımcı etkisinin olduğunu söylemek mümkündür.

· Kronik yorgunluk, fibromiyalji, vertigo, lupus ve romatoid artrit gibi hastalıklara karşı mücadele eder.

· Tüm bunların dışında karaciğer fonksiyonlarının da iyileştirilmesine yardımcı olur.

kekik cayi faydalari

 

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Kekik çayı nasıl yapılır sorusu da faydalarından sonra en çok merak edilen ilişkili konulardan biridir. Birçok rahatsızlığa karşı tüketilmesi faydalı olan kekik çayının yapımı oldukça kolaydır. Dolayısıyla kekik çayı nasıl yapılır diye sorusunun cevabı demleme yönteminin kullanılmasıdır. Tek kişilik bir kekik çayı için iki dal ince kıyılmış kekik yeterli olacaktır. İnce kıyılmış kekiği bir bardağa ya da fincana alarak üzerine kaynar su dökülmelidir. Üzeri örtülerek 10 dk bekletildikten sonra süzülür. Ardından tatlandırmak için bal koyulması önerilir. Böylece hem yumuşak hem de daha faydalı bir bitki çayı haline gelecektir.

Kekik Çayı Nasıl Tüketilmeli?

Kekik çayı nasıl tüketilmeli ve ne kadar tüketilmeli diye sorulduğunda bazı dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bu noktada özellikle de miktarı önemlidir. Çok fazla kullanımında bazı sağlık sorunlarına yol açacağı için kontrollü şekilde tüketmek fayda sağlar. Uzman görüşlerine göre günlük en fazla 2 fincan tüketilmesi gerekir. Ayrıca bal ile de tatlandırılarak içilmesi kekik çayının faydalarını ikiye katlar. Kekik çayı içilerek tüketilmesinin yanı sıra gargara olarak da kullanılabilir.

kekik cayi neye iyi gelir

Kekik Çayı Neye İyi Gelir?

Kekik çayı neye iyi gelir sorusu söz konusu olduğunda sağlığa olan faydaları akla gelmelidir. Bağışıklık rahatsızlıklarından nörolojik rahatsızlıklara kadar birçok rahatsızlığın giderilmesini sağlar. Kolon kanserine de etkisi olan bu bitki çayı oldukça güçlü bir besin kaynağıdır. Diş eti sağlığını korurken ağız kokusunu da önler. Dolayısıyla kekik çayının A’dan Z’ye kadar sayısız faydasını söylemek mümkündür. 

Kekik Çayının Zararları Nedir?

Kekik çayı, doğal bir sıcak içecek olarak tüketilse de bazı durumlarda olası yan etkileri meydana gelebilir. Çok fazla tüketildiğinde mideye zarar vereceğini bilmek gerekir. Genel olarak yan etki riski düşük olsa da tüketim miktarı dikkate alınmalıdır. Çok sık içildiğinde dehidrasyona neden olabilir. Buna bağlı olarak da baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Emziren ve hamile kadınların da kekik çayını belirli bir süre tüketmemeleri önerilir. Bazı kişiler, kekik bitkisine alerjik tepkimeler verebilir. Bu nedenle bahsi geçen bitkiye alerjisi olanların içmemesi gerekir.

Kekik çayı ödem atar mı?

Kekik çayının şişkinliği azaltma ve ödem atma etkisi vardır. Bu nedenle kilo verme sürecinde ya da ödem azaltma için tüketilebilir.

Kekik çayı ateşi düşürür mü?

Kekik çayının ateşi düşürme ve enfeksiyonel rahatsızlıkları gidermede gücü yüksektir. Hatta bağışıklık sistemi ile ilgili olan hastalıkların etkilerini hafifletebilir.

Kekik çayı kilo verdirir mi?

Kekik çayının ödem azaltma ve şişkinliği azaltma etkilerine bağlı olarak kilo vermeye yardımcı olduğu bilinir.

Hemen lezzetli ve sağlıklı ürünümüz Kekik Balı sipariş edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.