Ramazana Özel! 2000 TL ve Üzeri Alışverişinize %20 İndirim! Alışverişe Başla

Bal Neden Şekerlenir? Balın 10 Püf Noktası

24-09-2022 06:07
Bal Neden Şekerlenir? Balın 10 Püf Noktası

 Bal neden şekerlenir ve bu normal midir diye düşünüyorsanız bunu sadece sizin düşünmediğini söylemek gerek. Herkes bu durumun normal olup olmadığını sorgulamaktadır. Peki bal neden şekerli bir yapıya bürünür? Bu durum normal midir? Bal eğer ani sıcaklık değişimine uğrarsa şekerlenmektedir. Balın şekerlenmesine hemen hemen herkes şahit olabilir. Peki bu durum ne anlama geliyor? Şekerlenen balı tüketmekte bir sakınca var mıdır?

Bal Neden Şekerlenir?

Bal neden şekerlenir sorusuna ilk olarak balın yapısını anlatarak cevap vermek gerekir. Evlerimizde tükettiğimiz ballar zamanla şekerlenebilir, bu oldukça normaldir. Bir süre bekleyen bal şekerli bir yapıya bürünebilir. Çoğu kişi bunun bir sahte bal özelliği olduğunu düşünse de bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Şekerlenme organik bal özelliğidir. Şekerlenme nedeni ise balın farklı derecelerdeki ortamlarda bulunmasıdır. Bu durum balı tekrar tüketmeye asla engel değildir.

Bal Neden Kristalleşir?

Bal neden kristalleşir sorusu da şekerlenme kadar merak edilen bir husustur. Aslında bu ikisi aynı olaya tekabül ediyor. Halk arasında şekerlenme ve kristalleşme olarak bilinen bu durum sahte bal özelliği zannediliyor. Aslında bu durum tamamen organik balların özelliğidir. Şeker şurubu gibi tatlandırıcıların eklendiği sahte ballar aksine şekerlenmez. Ya da şekerlenmesi oldukça uzun bir süre alır. Balın kristalleşmesi hiçbir şekilde sahte bal özelliği değildir, çiçeklerin türü ve balın sıcaklığına göre kristalleşme gerçekleşebilir.

  

Kristalleşmiş Bal Nasıl Çözülür?

Kristalleşmiş balın çözülmesi oldukça basit bir yöntemle mümkün oluyor. Tamamen normal bir durum olan kristalleşme, belirli sıcaklıkta kendiliğinden eski haline geri dönüyor. Önceki sıcaklığına ulaşan bal tekrar eski kıvamına dönerek tüketime uygun hale geliyor. Balı çözmek için herhangi bir işlem uygulamanıza gerek yok. Sadece uygun sıcaklıkta bekletip tüketmeye devam edebilirsiniz. Bunun sağlığa karşı herhangi bir tehdit oluşturması da söz konusu değildir.

gercek bal donar mi

Gerçek Bal Donar Mı?

Gerçek bal donar mı yoksa aynı kıvamda kalmaya devam mı eder? Organik ve hakiki bal elbette ki donar. Bu oldukça normal bir durumdur, aksine donmayan baldan şüphe etmeniz gerekir. Toplumca bilinen gerçek bal donmaz algısını tamamen unutmalısınız. Balın içerisinde bulunan enzimler onun donmasına ve şekerlenmesine sebebiyet verir. Balı buzdolabına koyduğunuz zaman eğer donduğunu görüyorsanız buna sevinebilirsiniz. Çünkü hakiki ve gerçek bal soğuk bir ortamda muhafaza edilirse donar, tereyağı kıvamına gelir.

Gerçek Balın Özellikleri ve 10 Püf Noktası

Gerçek balın özellikleri sahte baldan oldukça farklı olsa da, bazı sahte bal üreticileri gerçeğine yakın balları piyasaya sürebiliyor. Bu yüzden balın püf noktalarını mutlaka iyice öğrenmek gerekiyor. Hakiki balın yapısını anlamanız için size çok önemli 10 püf noktası vereceğiz. Gerçek balların özelliklerini saymak gerekirse bu ballar;

  • Akışkan yapıdadır,
  • Soğuk havada donar,
  • Uzun süre beklerse kristalleşir,
  • Ateşle temasta yanar,
  • Tadı genzi yakabilir,
  • Kokusu çok az olur,
  • Koyu yakın renklidir,
  • Mutlaka sertifika sahibidir,
  • Kağıt havlu tarafından emilmez,
  • Suda çözünmesi zaman alır.

Sahte Balın Zararları Nelerdir?

Sahte balın zararları tahmin ettiğinizden çok daha fazladır. Bal satın alırken mutlaka organik olup olmadığını test etmelisiniz. Aksi takdirde sahte bal içerisinde bulunan tatlandırıcılar size zarar verebilir. Bu yüzden tüketilen balın mutlaka organik ve hakiki olması gerekiyor. Bal satın alırken üzerindeki sertifika ve ambalajlara bakarak bal hakkında fikir elde edebilirsiniz. Ambalajı olmayan balları kesinlikle ve kesinlikle satın almamalısınız. Maalesef ülkemizde çok fazla sahte bal üretimi gerçekleştiği için bu tür durumlara dikkat etmek önemli bir hale geliyor.

Bal Nasıl Saklanır?

Bal nasıl saklanır sorusu herkesin aklını kurcalayan sorulardan birisidir. Arıların üretmiş olduğu bu özel lezzet, mutlaka tavsiye edilen muhafaza yöntemleri ile saklanmalıdır. İlk olarak mutlaka kavanozda ve dayanıklı bir kapta saklamanız gerektiğini söyleyebiliriz. Bunun dışında fazla güneş ışığına maruz kalmaması gerekiyor, güneşten uzak ortamlarda tutmalısınız. Ocak ya da fazla ısınan elektronik aletlere yakın tutmamalısınız. Genellikle sakladığınız odanın sıcaklığı 18 ile 24 derece arasında olabilir. Balın bulunduğu kabın kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun, hava almaması önemlidir.

Donmuş Balı Tüketmek Zararlı Mı?

Şekerlenme, genel inanışın aksine balın bozulması anlamına gelmez. Aksine bu durum fiziksel bir değişimdir. Kristalleşen bal granürlü ve donmuş bir forma dönüşür. Ancak kavanozlu balı sıcak suda çözündürmek mümkündür.

Donmuş balı tüketmekte herhangi bir sakınca yoktur ve dolayısıyla endişelenmenize gerek yoktur. Ayrıca donmuş balı mikserle çırparsanız, balın kıvamı krem bal haline gelir ve bu şekilde elde edilen balın tadı oldukça harika olacaktır. Benmari usulüyle de eriterek tüketmek faydalı olacaktır.

Şekerlenmeyen bal doğal mıdır?

Yapay şeker ve asitlerle yapılan bal ürünleri şekerlenmez. Ancak saf ve doğal bal ürünleri şekerlenmeye daha eğilimlidir.

Şekerlenmiş balı ne yapmak lazım?

Şekerlenmiş balı çözündürerek tüketmek mümkündür. Bunun için en fazla çözündürme yöntemi olarak benmari usulü eritme yöntemi tercih edilir.

Donan bal iyi bal mıdır?

Kristalize olan bal, saf bal ürünü olabilir. Besin değerinden ve lezzetinden bir şey kaybetmediği için tüketilmesinde herhangi bir sakınca söz konusu değildir.


Hemen Toros Dağı Bal Doğal Bal Ürünlerini temin etmek için tıklayın!
Bu makaleyi beğendiyseniz " Bal Hakkında 10 Faydalı Bilgi " adlı makaleyi okuyabilirsiniz. 
 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.