2000 TL ve Üzeri Alışverişinize %20 İndirim! Alışverişe Başla

Bal Analizi Nedir?

15-03-2023 18:04
Bal Analizi Nedir?

Bal analizi nedir sorusu kapsamlı bir yanıta sahiptir. Ancak kısaca cevaplamak gerekirse; bala ait bazı özellikleri saptamak amaçlı yapılan testlerin tümüdür. Bu analiz sonucunda balın kalitesine, coğrafi kökenlerine ve orjinalliğine ait bilgiler ortaya çıkmaktadır. Bu bilgiler ise yapılan analizde balın içeriğinde bulunan maddelere göre şekil almaktadır. Doğal bal analizi esnasında balın içerisindeki çeşitli şekerlerin miktarları incelenir.

Bal içerisinde 15 adet farklı şeker maddeleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olarak bilinenleri fruktoz, glikoz, sakkaroz ve maltoz olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu maddeler bal analizi yapılırken çeşitli yöntemler ile incelenmektedir. Analiz sonucunda incelenen balın kalitesi ve orjinalliği bu yöntemler sonucunda ortaya çıkmaktadır.

bal analizi nedir

Bal Analizi Nedir?

Bal analizi nedir sorusuna cevap olarak pek çok yöntemden bahsedilebilir. Asitlik , yabancı madde, rutubet, invert şeker, diastaz sayısı, hidroksimetil furfurol ( HMF) veya ticari glikoz aranması gibi bal analiz yöntemleri mevcuttur. Bu analizlerin sonucunda değerler belli bir orana sahip olmalıdır. Örneğin bal nem değerinin maksimum %20 olmalıdır. Yukarıdaki analizler sonucunda bala ait özellikler tespit edilir.

Bal Analizi Nasıl Yapılır?

Bal temel olarak su, karbonhidrat, vitamin ve bazı minerallerden meydana gelmektedir. Bu maddelerden her birinin belli bir oranın üzerine çıkması veya altına düşmemesi gerekmektedir. Çünkü bu oranlar balın kalitesini belirleyici olan faktörlerdir. Bu nedenle de bal analizi yapılmaktadır. Bal analizi nasıl yapılır sorusuna gelince analizler öncelikle akredite laboratuvarlarda yapılmalıdır.

Bal analizleri çeşitli cihazların yardımı ile yapılmaktadır. Bunlardan biri de refraktometre cihazıdır. Bu cihaz bal analizi çeşitlerden rutubet analizi için kullanılmaktadır. Bir başka bal analizi çeşidi ise HMF'dir. Bu analiz esnasında balın besin değerini incelemeye yönelik tespitler yapılmaktadır.

Analiz Belgesinde İncelenmesi Gereken Önemli Noktalar

Analiz belgesinde incelenmesi gereken önemli noktalar pek çok maddeden meydana gelmektedir. Bu maddeler şunlardır:

· Balda nem oranı bal analizi incelemesinde bakılması gereken unsurlar arasında yer almaktadır. Bir baldaki en yüksek nem oranı %20 olmalıdır.

· Balın içerdiği besin miktanını azaltan birkaç etken bulunmaktadır. Bunlar balın çok ısıtılması veya kötü koşullar içerisinde uzun süre muhafaza edilmesidir. Bu nedenlerden dolayı besin değerini ölçmek için HMF bal analizi yapılmaktadır. Balın HMF değerinin maksimum 40 mg olması beklenmektedir. (1 kg için)

· Fruktoz ve glikoz değeri balda ölçülebilen şeker değerlerindendir. Yapılan bal analizlerinde bu değerler çiçek ballarında 60 gram salgı ballarında ise 45 gram olmalıdır. (100 gram için)

analizli bal

Analizli Bal Nereden Alınır? (Toros Dağı Bal)

Sofralardan eksik olmayan balların kalite kontrolünün olması açısından analizinin yapılması önemlidir. Toros Dağı Bal markası bal analizi nedir sorusunu detaylı bir şekilde bilen uzman kadroya sahiptir. Marka ürünlerini tüm bal analiz ve testlerinden geçmiştir.

Toros Dağı Bal markası balları kaliteli ve orjinal yapısıyla müşterilere güvence sağlamaktadır. Kalite kontrollerinden geçmiş olan balları gönül rahatlığı ile satın alıp tüketebilirsiniz. Analizli bal nereden alınır sorusuna cevap arıyorsanız tam olarak doğru adrestesiniz.

Bal Analizi Neden Yapılır?

Bal analizi, balın içeriğini detaylı bir şekilde inceleyen ve raporlayan bir sonuçtur. Arıcılık faaliyeti gösteren üreticiler, sundukları bal ürünleri için bu analizi yaptırırlar. Doğal ve hakiki olarak iddia edilen bu besinler, her zaman doğru olmayabilir. Bu doğruluğun kanıtlanması için bal analizinin laboratuvarlarda yapılması gerekir. Bazı bal ürünleri, şeker şurubu ve kimyasal katkı maddeleriyle hazırlanır. Bu durumda içeriği, doğallıktan uzaklaşır ve sağlık açısından faydalı değildir. Ancak analizli bal ürünlerinin içeriği şeffaf olup açık bir şekilde belirtilir. Doğallığı ve güvenilirliği test edilen ve raporlanan bal ürünlerini tercih etmek en doğrusudur. Bu nedenle hem satış etiği hem de tüketici sağlığı açısından söz konusu olan işlem yapılır.

Analizli bal nereden alınır?

Analizli bal her üreticide bulunmayabilir. Toros Dağı Bal, çoğu ürününü analizli şekilde sunarak tüketicilere güvenli ve temiz içerikli bal tüketme olanağı tanır.

Bal analizinde neye bakılır?

Bal analizi kapsamlı bir test süreci olduğu için birçok unsur değerlendirilir. Özellikle de su oranı, yabancı madde varlığı, invert şeker ve hidroksimetil furfural gibi içeriklere bakılır.

Bal analiz ücretleri ne kadar?
Bal analiz ücreti, balın çeşidine göre belirlenir ve numune olarak hesaplanır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.