2000 TL ve Üzeri Alışverişinize %20 İndirim! Alışverişe Başla

B12 Vitamini Nedir ve Önemi

16-12-2022 09:01
B12 Vitamini Nedir ve Önemi

B12 vitamini suda çözünebilen vitaminlerden birisi olarak bilinmektedir. Vücut içerisinde hemen hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir B vitaminidir. Sinir sisteminden beyin fonksiyonlarına kadar pek çok alanda hücre yenilenmesi için gereklidir. Faydalarının çok fazla olduğunun yanı sıra eksikliği de ile vücutta hemen anlaşılabilir. Peki B12 vitamininin faydaları nelerdir, eksikliklerini nasıl anlarız, neden B12 vitamini kullanmalıyız? 

B12 Vitamini Nedir?

B12 vitamini nedir diye soracak olursanız vücutta az miktarda da olsa depolanabilen bir vitamin olduğunu söyleyebiliriz. İçerdiği kobalt ve mineraller sebebiyle sağlıklı bir yaşam için oldukça gerekli olduğunu söyleyebiliriz. Sağlıklı bir insanın karaciğerinde yaklaşık olarak 2 mg ve diğer organlarda ise 2 mg olarak depolanmaktadır. Bu vitamini hayvansal gıdalardan almak mümkündür. Hayvansal gıda tüketmeyen vegan kişilerin ise mutlaka takviye olarak alması gerektiği vitaminlerden birisidir.

b12 bulunan besinler

B12 Eksikliğinde Ne Olur?

B12 eksikliği kişide direkt olarak kendisini belli eden bir durumdur. Özellikle de sinir ve beyin sisteminde geri dönüşümü olmayan hasarlara sebebiyet verebilir. Bu yüzden vitamin eksikliğini bir an önce gidermeniz önemlidir. Normalden düşük B12 vitamini kişide bunun dışında depresyon, hafıza problemleri ve stres gibi durumlara da sebebiyet verebilir. Bu vitaminin eksik olup olmadığını anlamak için mutlaka kan testi yaptırmak gerekir. Buna göre doktorunuzun da önerisi ile takviye alabilirsiniz.

B12 Vitamini Bulunan Besinler

B12 vitamini bulunan besinler oldukça çeşitlidir. Genel olarak bu besinlere örnek vermemiz gerekirse;

- Karaciğer, dalak gibi sakatatlar

- Kabuklu deniz ürünleri

- Uskumru, alaık ve ton balığı

- Süt ürünleri

- Yumurta gibi besinleri sıralayabiliriz.

Bu besinler B12’nin en yoğun bulunduğu besinlerden birkaçıdır. B12 vitamini açısından yetersizlik ve eksiklik gibi durumlar yaşamak istemiyorsanız yukarıda sıraladığınız besinleri düzenli olarak tüketmeniz tavsiye edilir. B12 eksikliği yetersiz ve dengesiz beslenme gibi durumlarda kendisini belli edebilir. Bu yüzden beslenmeye ekstra dikkat etmek gerekiyor.

b12 vitamini faydalari

B12 Vitamininin Faydaları

B12 vitaminin faydaları sayılamayacak kadar çoktur diyebiliriz. Başta beyin ve sinir sistemi olmak üzere vücutta bulunan pek çok organa ve sisteme olan faydaları kanıtlanmıştır. B12 vitamini alyuvarların oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Bunun dışında DNA’nın oluşması ve düzenlenmesi konusunda da etkisi büyüktür. Yağ asitlerinin sentezi ve enerji üretiminde de yine B12 vitaminin etkilerini görmek mümkünüdür. Özellikle de organlardaki hücre yenilenmesi için mutlaka eksik olmaması gereken önemli vitaminlerin başında yer almaktadır.

B12 Vitamini Takviyesi

B12 vitamini eksikliği durumunda doktorunuzun da tavsiyesi ile takviye alabilirsiniz. Doktorunuzun yapacağı kan testi ve sonuçlarına göre takviye almanız gerekebilir. Takviye almak özellikle de hayvansal gıda tüketmeyen kişilerin başvurması gereken yöntemlerden birisidir. Çünkü B12 sadece hayvansal gıdalardan temin edilen bir vitamindir. Vegan ya da vejetaryen kişilerde eksikliğinin görülmesi olasıdır. Bu tür durumlarda mutlaka bir kan testi yaptırmalı ve eğer B12 eksikliğiniz varsa takviye alıp mutlaka bunu kapatmalısınız.

Yeteri Kadar B12 Vitamini Alınmazsa Ne Olur?

Yeteri kadar B12 vitamini alınmazsa vücut sağlığında olumsuz değişiklikler meydana gelir. Anemi olarak adlandırılan kansızlık, B12 vitamini eksikliğinde görülen en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Hemoglobin üretiminin veya kırmızı kan hücrelerinin az olması, bu vitaminin eksikliği ile ilişkilidir. Halbuki B12 vitamini kırmızı kan hücrelerini ve hemoglobin üretimini destekleyen bir vitamindir. Bu vitaminin yeteri kadar alınmaması aynı zamanda unutkanlığa ve demansa da neden olabilir. Özellikle de yaşlılarda görülen bu sağlık sorunlarını önlemek için yeterli B12 alınmalıdır.

B12 eksikliği ne zaman tehlikeli olur?

Günlük tavsiye edilen B12 vitamini alım miktarı 2-3 mcg’dır. Yapılan kan testlerinde B12 seviyesi 200’ün altındaysa tedavi gerektirir.

B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir?

B12 psikolojik belirtileri birden fazla saymak mümkündür. Bu belirtiler arasında en yaygın olanları unutkanlık, sinirlenme, depresiflik, anlama ve bilişsel kabiliyetlerde azalma vardır.

B12 eksikliği olanlar ne yemeli?

B12 eksikliği olan kişiler yeterli miktarlarda tavuk eti, kırmızı et, balık ve deniz mahsülleri gibi hayvansal gıda tüketmelidir.



Hemen doğal bal ürünlerine göz atmak için tıklayın: Doğal Bal Ürünleri

Daha fazla bu tarz içerik için blog sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
torosdagihoney.com

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.