2000 TL ve Üzeri Alışverişinize %20 İndirim! Alışverişe Başla

Lavanta Balı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

12-10-2023 11:38
Lavanta Balı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Lavanta balı nedir ve faydaları nelerdir gibi sorular son zamanlar oldukça merak edilmektedir. Lavanta balı, tahmin edildiği gibi lavantadan elde edilen bir bal türüdür. Monoflora yani tek çiçek balı olarak adlandırılan bu bal, arıların çoğunlukla lavanta nektarlarından öz toplamasıyla üretilmektedir. Bu balın diğer özellikleri ve faydaları da oldukça merak edilmekte. Lavanta balının faydalarını ve diğer özelliklerini merak ediyorsanız bu içeriği okumaya devam edebilirsiniz.

lavanta bali nedir

Lavanta Balı Nedir?

Lavanta balı nedir sorusuna kısaca yanıt vermek mümkündür. Arıların, en fazla lavanta çiçeklerinden nektar toplayarak bal keselerinde bekleterek ürettiği bala lavanta balı denir. Doğal olarak bu bal türü lavanta bitkisinin yaygın olduğu yerlerde üretilmektedir. Türkiye’de en fazla Akdeniz’de lavanta bitkisi bulunduğundan üretimi de burada gerçekleşmektedir.

Yoğun bir kokuya sahip olan lavantanın, bu bala da yansıdığı düşünülse de bu yanlıştır. Zira lavanta balı tam olarak lavanta gibi kokuya sahip değildir. Ancak diğer ballardan farklı bir kokusu ve lezzeti vardır. Hafif ekşi ve orta tatlı aromatik notalara sahip olan bu balın rengi açık kehribardır ve yapısı da incedir. Diğer özelliklerinden bahsetmek gerekirse de mineral, karbonhidrat, protein ve fenolik madde içermektedir. Bu özellikleri diğer bal ürünlerinin özellikleriyle benzerdir.

Lavanta Balı Faydaları

Lavanta balının faydaları da oldukça merak edilen bir konudur. Doğal ve farklı bir çiçekten elde edilen lavanta balı faydaları bakımından oldukça zengindir. Diğer ballar gibi bu bal türü de vücuda gereken enerjiyi verir. Tirozin olarak adlandırılan bir amino asidi içeren bu bal aynı zamanda Luteolin adında bir antioksidan içerir. Dolayısıyla birbirinden farklı vitamin, mineral ve enzim içerdiği için vücuda da bazı olumlu etkilerinden bahsetmek mümkündür. Lavanta balının genel olarak faydaları şunlardır:

· İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini geliştirir ve hastalıklara karşı korumaya yardımcıdır.

· Tansiyon problemlerine de iyi geldiği bilinen bu balın özellikle de hipertansiyon sorunlarında etkili olduğu söylenir.

· Doğal şifa olarak adlandırılabilecek bir bal türü olduğu için ağrı kesici olarak bilinir. Özellikle de romatizmal ağrılar ve baş ağrıları için iyi gelebilir.

· Lavantanın sunduğu faydalardan biri olan sivilce sorunlarına da iyi geldiği söylenir.

· Cildi canlandıran ve parlaklaştıran bir etkisinin olduğuna inanılır.

· Diğer cilt problemlerinde de rolü olan bu bal türü aynı zamanda yanıklara, egzama, cilt lekeleri, güneş lekeleri ve kurdeşen gibi ciddi sorunların etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

· Yaraların iyileşme sürecinde sakinleştiren ve dinlendiren bir etkisinin de olduğunu söyleyebiliriz.

· Diğer lavanta ürünlerinde olduğu gibi sindirim ve bağırsak sorunlarında işe yarayabilir.

· Şekere bağlı olarak karaciğer yağlanması sorununda yardımcı bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

· Öksürük, bronşit, astım, grip, soğuk algınlığı, üst ve alt solunum yolu tedavilerinde kullanılabilir.

· Hepatit-b, hepatit-c ve karaciğer yetmezliği gibi sorunlar için de doğal ve yardımcı bir şifa kaynağı olduğu bilinmektedir.

lavanta bali faydalari

Lavanta Balı Nasıl Tüketilmeli?

Lavanta balının tüketim şekli diğer bal ürünleriyle benzerdir. Orta tatlılıkta hoş bir aromatik tada sahip olan lavanta balını istediğiniz öğünde ve tarifte tüketebilirsiniz. B vitamini ve diğer mineraller açısından oldukça zengin bir bal türü olduğu için sabah ve akşam yatmadan önce tüketmeniz daha iyi olabilir. Her gün sabah kahvaltıdan önce iki tatlı kaşığı tüketmeniz faydalarını deneyimlemeniz bakımından etkili olabilir. Yatarken de 1 tatlı kaşığı ölçüsünde tüketmeniz uygundur.

Lavanta balının tadını yoğun bir şekilde almak için tek başına tüketebilirsiniz. Bununla birlikte kahvaltılarda, ara öğünlerde de kullanabilirsiniz. Aynı zamanda içecek ve yiyeceklerinizi tatlandırmak için bu eşsiz lezzetteki bal ürününü deneyebilirsiniz. Kısacası tüketim aşamasında tercih sizindir. Ancak, lavanta balının olumlu etkilerini deneyimlemek için düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Lavanta Balı Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Lavanta balını muhafaza etmek diğer bal ürünlerini muhafaza etme yöntemleriyle aynıdır. Bu bal ürününü de ışığa maruz kalmayan bir ortamda korumalısınız. Yüksek sıcaklıklardan korumak için balı, ocak ya da aşırı ısınabilen elektronik cihazların yakınında bulundurmamalısınız. Balın bulunduğu yerin ideal olarak 18 ila 24 derece arasında bir sıcaklığa sahip olması gerekir. Bu şekilde muhafaza ederek uzun süre lavanta balını saklayabilir ve tüketebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.