2000 TL ve Üzeri Alışverişinize %20 İndirim! Alışverişe Başla

Delibal Nedir ve Faydaları Nelerdir?

09-03-2023 12:27
Delibal Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Delibal nedir sorusunun cevabı en kısa biçimde işçi arıların belirli bitki özlerinden topladığı bal türü şeklinde verilmektedir. Deli bal sağladığı şifanın yanı sıra fazla tüketiminde ortaya çıkan zararları ile de bilinmektedir. Delibal arıların belirli çiçeklerden aldığı özler sonucunda meydana gelmektedir. Orman gülü olarak nitelendirilen bu çiçeklerden toplanan özler neticesinde delibal oluşmaktadır.

Delibal Nedir?

Deli bal nedir sorusunu oluşturan bir başka öge ise orman gülüdür. Deli balı oluşturan işçi arılarının orman gülü isimli bitkilerden öz topladığından bahsetmiştik. Bu bitkiler genellikle mor renk tonklarında karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında orman gülü çeşitlerinden sarı veya beyaz gibi farklı renkli olanları da bulunmaktadır. İşçi arılar bu bitkilerden topladıkları özler sayesinde delibalı elde etmektedirler.

Deli bal ülkemizin Karadeniz yöresine ya da o iklim bölgelerine ait bir bal türüdür. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesi delibal üretimi konusunda bir numaradır. Karadeniz doğasının bir parçası olarak orman gülü bu konuda büyük bir etkiye sahiptir. Orman gülünün Karadeniz yöresinde vücut bulmuş hali ise komar bitkisidir. Bu nedenle Karadeniz yöresinde delibala komar balı ismi de denilebilir.

Delibal Faydaları

Deli balın faydaları pek çok bal türünde olduğu gibi çeşitli konularda yer almaktadır. Bunlardan ilki insan sağlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Delibal içerisinde bulunan antioksidan maddeler sebebiyle bağışıklığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu sayede grip, nezle vb. salgın hastalıklara karşı güçlü bir direnç sağladığı da söylenmektedir. Ek olarak delibalın öksürük kesme konusunda başarı sağladığı bilinen bilgiler arasında yer almaktadır.

Deli bal yeterli ve doğru ölçüde tüketildiği takdirde birçok hastalığı yenme konusunda başarılır. Bunlardan bir tanesinin de hipertansiyon olduğu söylenmektedir. Doğru ölçüde tüketilirse bu balın tansiyon düşürücü etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca aynı etkiyi kolestrol rahatsızlığı için de sağladığı düşünülmektedir. Sağladığı bu yararlar neticesinde delibala olan talepler artmaktadır.

Delibalın Özellikleri Nelerdir?

Deli bal diğer bal türlerine göre daha farklı bir tada sahiptir. Normalde bal türleri tatlı bir tatta olur iken delibal acı bir tada sahiptir. Bu nedenle kimi yörelerde acı bal ismi ile anılmaktadır. Ek olarak yanlış tüketimi sonrsında ortaya çıkabilecek sorunlardan dolayı da farklı bir isimle anılmaktadır. Delibal yan etkileri dolayısıyla bazı yerlerde tuttan bal olarak karşımıza çıkmaktadır.

Deli bal özellikleri nelerdir sorusunun bir başka cevabı ise bal türünün rengi ile ilgilidir. Deli balın tüm özelliklerinde olduğu gibi rengi konusunda da diğer bal türlerinden ayrılmaktadır. Deli balın rengi koyu kızıla yakın bir tonda olarak karşımıza çıkmaktadır. Ek olarak kıvamı da yoğun bir yapıya sahiptir. Ayrıca tadından dolayı boğazda bir yanma hissi de yaratabilmektedir.

Delibal Nasıl Tüketilmeli?

Deli bal bal türleri arasında en çok etkiye sahip olandır. Deli bal kullanımı öncesinde delibal nasıl tüketilmeli sorusunun cevabı konusunda bilgili olunmalıdır. Aksi takdirde ölümcül boyutlara kadar giden yan etkileri yaşama ihtimaliniz vardır. Deli bal etkisini hemen göstermeyen bir bal türüdür. Bu nedenle tüketimi konusunda bilgili olunması da şarttır.

Deli baldan alınan bir çay kaşığı etkisini yaklaşık olarak 1 veya 2 saat sonra göstermektedir. Etkiler normal boyutta olduğu durumlarda acil bir müdahale gerektirmez. Yetişkinlerin delibalı günde yalnızca bir çay kaşığı miktarda tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bu miktarın üzerinde kullanılan delibalın yan etkiler göstereceği de bilinmektedir. Bu nedenle ölçü dışına çıkılmaması hususu önemlidir.

Çocukların deli bal tüketmesi oldukça sakıncalı bir durumdur. Deli balın uzun süre bekletilerek veya kaynatılarak etkilerinin azalacağı söylenmektedir. Fakat bu durumlarda dahi çocukların kesinlikle deli bal tüketmemesi gerekmektedir. Yoğun bir etkiye sahip olan delibal çocuklar için oldukça tehlikelidir.

Deli bal Fiyatı Nedir?

Deli bal fiyatı nedir konusunda bilgi sahibi olmak için Toros Dağı Bal markasını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Toros Dağı Bal markasından hesaplı ve ekonomik bir şekilde alışveriş yapma imkanına sahip olabilirsiniz. Ek olarak kaliteli ürün üretimi yapan Toros Dağı Bal markası bu nedenle de deli bal satın alınacak ilk adrestir.

Deli bal sahip olduğu etkiler nedeniyle her satıcıdan alınmamalıdır. Deli balı ve doğal bal satın almak için kesinlikle güvenilir bir satıcıya ihtiyaç vardır. Bunun için Toros Dağı Bal markası size ihtiyacınız olan güveni sağlamaktadır. Deli bal nedir sorusunun yanıtları yukarıdaki başlıklar altında verilmiş olup ürünü daha yakından inceleyebilirsiniz.

Delibalın Diğer Bal Ürünlerinden Farkı Nedir?

Delibal, sıradışı bal ürünlerinden biridir. En önemli özelliği, içeriğinde grayanotoksin maddesi bulunmasıdır. Orman gülü bitkisinden elde edilen bu ürün, oldukça faydalıdır. Öyle ki pek çok hastalığın tedavisinde de kullanılabilir. Bu nedenle farklı sağlık sorunlarında kullanılır. Orman gülü bitkisinin en fazla olduğu yer olan Doğu Karadeniz bölgesinde üretilir. Nadir bal ürünlerinden biri olduğu için hemen ve her zaman bulunamayabilir. Diğerlerinden farkı ise tadının biraz acıya dönük olmasıdır. Rengi de koyu kırmızımsı olduğu için farklıdır. Aynı zamanda keskin bir tadı ve etkisi olduğu için günde sadece 1 çay kaşığı tüketmek yeterlidir. Eğer daha fazlası yenirse yan etkileri görülmeye başlar.

Delibalın tadı nasıldır?

Delibal acımsı ve buruk tada sahip olmakla birlikte boğazda yanma hissi bırakabilir.

Delibal zehirli mi?

Delibal, grayanotoksin maddesini içerdiği için tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde boğazda yanma, gözde kaşıntı, mide bulantısı ve benzeri yan etkiler meydana gelebilir.

Çocuklar delibal tüketebilir mi?

Delibal, çocuklar için uygun olmayan bir bal ürünüdür.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.